Onderhoud gietijzer

Door Rene Ausema

De precision top van Bastard is van gietijzer. Dat ziet er niet alleen mooi en robuust uit maar is ook een degelijk preciesie instrument. Mits je er even aandacht aan besteedt. Gietijzer dient te worden “Ingebakken” bij ingebruikname. “Seasoning” wordt dit ook wel genoemd. Door het goed inbakken van je precision top blijft deze onverwoestbaar en draait het soepel. Het inbakken zorgt dat olie een verbinding met het gietijzer aangaat en een beschermende harde polymeerlaag vormt. Door deze laag is het gietijzer beschermd tegen weer, wind en temperatuur. Bovendien laat het de twee delen beter op elkaar aansluiten zodat de precision top optimaal kan doen waarvoor deze is bedoeld; de luchtcirculatie regelen of afsluiten.

De beste olie voor je precision top is rauwe lijnzaadolie (ook wel lijnolie of vlaszaadolie genoemd). Andere olieën en vetten werken minder goed.

Stap 1: Wassen en drogen
Goed wassen met heet water waarin een flinke scheut azijn.
Naspoelen met heet water en goed droog maken.

Stap 2: Invetten
Olie royaal aanbrengen en goed inwrijven.
De olie uitwrijven met een doek zodat een zeer dunne laag overblijft.

Stap 3: Inbakken
Begin op een temperatuur van ca. 200°C in een barbecue of oven.
Bak het gietijzer een uur.
Laat 20 minuten afkoelen.

Stap 4: lagen aanbrengen
Herhaal stap 2 en 3 tot 6 maal voor 6 lagen.
Voer bij elke stap de temperatuur wat op tot 260°C bij de laatste stap.

Stap 5: Precision top calibreren
Neem wat van het fijnste gruis onder uit een zak houtskool en meng dit met de lijnzaadolie tot een papje van yoghurd dikte.
Breng dit aan op de delen die elkaar raken.

Stap 6: Nog 1 keer bakken
Bak nogmaals een uur op 260°C en laat langzaam helemaal afkoelen. Nu zouden de twee delen bijna naadloos op elkaar aan moeten sluiten. Als dat niet zo is herhaal dan stap 5 en 6.

Gietijzer na elk gebruik of reininging even licht inwrijven met wat olie.