Pizza Di Papa

Dat je dochtertje roept: “Kijk, mijn nagels zijn weer helemaal schoon”, is niet iets wat je gasten graag horen als ze in hun knapperige pizza bijten. Er zijn mensen die hun leven gewijd hebben aan het perfecte pizzadeeg, dus vat het maken van deeg niet te licht op. Het geheim van smaakvol deeg – dat klinkt lekker mysterieus – zit hem in de koude gisting; daar ontwikkelt zich de smaak. Heb je minder tijd, koop dan je deeg bij een goede pizzeria. Moet kunnen voor een keertje.

  • Bereidingstijd: 2 uur
  • Moeilijkheid:
  • Personen: 4
WHAT TO BUY

VOOR HET DEEG

7 g gedroogde gist

300 ml ijswater

500 g bloem voor pizzadeeg, of patentbloem

13 g zout

100 ml olijfolie

VOOR DE TOMATENSAUS

6 teentjes knoflook

3 el olijfolie

600 ml passata di pomodoro

scheutje rode wijn (optioneel)

15 g verse basilicum

zout en versgemalen

zwarte peper, naar smaak

TOPPINGS

The sky is the limit. Doe vlees, kaas, olijven en kappertjes in bakjes en laat iedereen zijn eigen pizza beleggen.

VERDER NODIG

hoge pan met deksel

zeef

plate setter

pizzasteen

pizzaschep

FIRE UP THE BASTARD

Steek de Bastard aan tot 250 graden, indirect.

HOW TO COOK

Doe de gist samen met wat water in een kom en laat even staan tot het schuimt. Meng voor het deeg alle ingrediënten en kneed het tot een soepel deeg. Het beste deeg krijg je als je het een nacht in de koelkast laat staan, maar je kunt het ook prima 1 uur laten rijzen op kamertemperatuur.

Maak de tomatensaus. Pel de tenen knoflook, duw plat en snijd in dunne plakjes. Vul een hoge pan royaal met de olijfolie en voeg direct de knoflook toe; het tegelijk verwarmen voorkomt aanbranden. Laat het 10 tot 15 ­minuten op laag vuur wat kleur krijgen, de olie moet de knoflook-smaak goed opnemen.

Voeg, als de knoflook bruin begint te worden, de passata di pomodoro en rode wijn toe.

Kook het geheel nog 15 minuten­ op een wat hoger vuur in en leg een deksel op de pan. Scheur de basilicum en voeg toe aan de saus. Roer nog even goed door en haal van het vuur.

Duw de saus door een zeef in een kom, zodat alleen de restjes basilicum en knoflook over­ blijven. Voeg naar smaak nog wat zout en zwarte peper toe.

Plaats de pizzasteen boven de plate setter op de BBQ en laat goed heet worden.

Pak het deeg uit de koelkast en rol uit tot 4 middelgrote­ pizzabodems. Verdeel de tomaten­saus en je toppings naar keuze over de pizza­ bodems en leg de eerste pizza op de steen. Doe de deksel dicht en bak in 5 tot 10 ­minuten tot je een knapperige, droge bodem hebt. Haal de pizza met behulp van een pizzaschep van The Bastard en bak de rest van de pizzabodems.

TIP #1 Houd je pizza knapperig door niet te veel saus en toppings toe te voegen.

TIP #2 Bedenk je pas heel laat dat je pizza’s gaat bakken, gebruik dan exorbitant veel gist. Twee zakjes gedroogde gist, en je pizza bubbelt prachtig­ tijdens het bakken.