Grand Ribs of Beef

Vrienden worden met je slager is altijd een goed idee. Dit soort

bijzondere stukken verkoopt hij niet elke dag, dus bestel op tijd.

Vraag hem gelijk of hij het ribstuk mooi schoon kan snijden.

  • Bereidingstijd: 4 uur
  • Moeilijkheid:
  • Personen: 4-6
WHAT TO BUY

Voor het ribstuk

1 heel ribstuk van ca. 4 kg

6 teentjes knoflook, in plakjes

10 takjes verse rozemarijn, gerist

Voor de rub

200 g Maldon zeezout

70 g basterdsuiker

25 g mosterdpoeder

25 g gerookt paprikapoeder

25 g versgemalen zwarte peper

Verder nodig

plate setter

kernthermometer

aluminiumfolie

 

FIRE UP THE BASTARD

110 °C, indirect.

HOW TO COOK

Snijd met een scherp mes kleine gaatjes in het ribstuk en duw er plakjes knoflook en rozemarijnblaadjes in. Houd 4 cm afstand tussen de gaatjes. Maak een rub van Maldon zeezout, basterdsuiker, mosterdpoeder, gerookt paprikapoeder en zwarte peper, en smeer er het hele ribstuk mee in.

Leg het ribstuk, met het vette deel aan de bovenkant, op het rooster boven de plate setter van The Bastard. Blijf de kerntemperatuur van het vlees controleren en blijf goed opletten vanaf 50 °C (55 °C is al behoorlijk rare/medium; een

mooi moment om het vlees eraf te halen). Dit kan 3 uur duren. Dek het ribstuk losjes af met wat aluminiumfolie, zodat het nog wat door gaart. Snijd na 15 minuten het ribstuk aan. Het makkelijkst is om dit per rib te doen.

TIP #1 Je kunt het ribstuk ook wat minder lang garen (tot 50 °C). Laat dan even rusten en snijd tussen de ribben door. Je houdt dan drie à vier enorme tomahawk steaks over. Smeer die in met wat olie en gril krokant.

TIP #2 Vang in een druippan het vocht op. Kook dit in een pannetje met wat knoflook, rozemarijn en boter tot een simpel sausje.