Duck de France

Frankrijk is weer doorkruist door een groep enthousiaste fietsers. Ze brachten ons prachtige beelden en Frankrijk met haar (soms) bijzondere tradities stond weer even op ons netvlies. Supporter van het eerste uur Laurens-Jan Derijks raakte geïnspireerd in het Zuiden van Frankrijk en stuurde ons het recept in van de klassieker Margret de Canard. Frans voor: …eendenborst, lekker..mals. Zoiets. Het borststuk dus. Bij een rund is het borststuk de holy grill van de BBQ: brisket. Als deze perfect gegaard is, na lang geduld te hebben gehad, dan krijg je ook een super mals en sappig resultaat. Hoeveel geduld? Zo’n 8 uur. Gelukkig is het borststuk van de canard veel sneller klaar.

Ben je ook op vakantie? Stuur ons je recept van lekkere lokale gerechten!

 

 

 

  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Moeilijkheid:
WHAT TO BUY

Eendenborst
Peper
Zout

FIRE UP THE BASTARD

200°C maak een directe zone en een indirecte zone door gebruik te maken van de deelbare platesetter

 

 

 

HOW TO COOK

Dep de eendenborst droog met keukenpapier. Snijd loshangende stukjes vlees en vet weg, maar laat de vetlaag verder zitten. De vetlaag geeft de eendenborst veel smaak. Snij de vetlaag van de borst met een scherp mes kruislings in tot het vlees. Probeer hierbij niet in het vlees te snijden.

Bestrooi de vleeskant van de eendenborstfilets nu met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en laat de filets nog even rustig liggen tot de BBQ op temperatuur is.

Als The Bastard rond de 200°C is mogen de eendenborst filets met de vleeskant op het directe deel op het grillrooster. Gril de eendenborstfilets kort en draai ze vervolgens om, zodat ze met de vetkant op het rooster komen te liggen op het indirecte deel van The Bastard. Hou nu de deksel gesloten. Door het vele vet kan als er te veel lucht bij komt namelijk een grote steekvlam komen, of het gaat te veel roken.

De eendenborstfilets mogen nu rustig doorgaren tot ze een kerntemperatuur van 52 graden hebben bereikt. Houd dit doe in de gaten. Als het te veel door gaart dan wordt het bijzonder taai.

Laat het dan nog even 5 tot 10 minuutjes rusten. Snijd de eendenborstfilets daarna in dunne plakken met een loeischerp mes. En smullen maar!