SMOKEY SOCKEYE

Soort gerecht: Vis
Aantal personen: 4

Geen shortcuts deze keer, maar een leuk projectje. Met de wodka en rode biet krijg je een spectaculair gekleurde zalm. Heerlijk

Wat heb je nodig?
  • 1 rode biet, gekookt
  • 1 hele zalmfilet (± 1,5 kg)
  • 450 g grof zeezout
  • 225 g rietsuiker
  • Verder nodig
  • keukenmachine
  • cold smoke generator
  • rookmot (beuken)
  • plate setter
  • plasticfolie
Bereidingswijze

Doe de wodka en rode biet in de keukenmachine en pureer. Leg de zalm minimaal 8 uur in dit mengsel. Deze techniek, die voor een mooie rode
kleur zorgt, kun je trouwens bij al je zalmgerechten gebruiken. Spoel de zalm voorzichtig schoon en dep goed droog.

Pekel de zalm met het zout en de suiker, leg ook een dun laagje op de bodem van een schaal, en leg de zalmfilet erop.
Strooi de rest van het pekelmengsel over de zalmfilet en laat 12 uur koelen. Spoel de zalm weer voorzichtig af tot al het zout eraf is en dep
droog. Laat het weer 12 uur koelen, zodat de zalm goed kan opdrogen.

Steek een cold smoke generator aan en vul deze met rookmot. Plaats deze op de plate setter van The Bastard. Leg de zalmfilet op het rooster
van The Bastard en laat minimaal 4 uur roken. Wikkel er plasticfolie om en bewaar ten minste één nacht in de koelkast.

Hoe langer je wacht, hoe intensiever de rooksmaak.

Tip:
Als de buitentemperatuur boven de 15 °C is, of als de zon op de zwarte Bastard schijnt, wordt de temperatuur te hoog om veilig met rauwe
zalm te werken. Vul dan een druippan met ijs om de temperatuur van de zalm laag te houden.