Longhaas met bagna cauda saus

Dit recept komt van NOSKOS, BBQ-blogger van het eerste uur. Op zijn blog, bbq-nl.com, is al 12,5 jaar een rijke verzameling van recepten te vinden. Alles over ribs, bijzondere desserts, en slimme technieken.

Bijvoorbeeld deze bijzondere combi met longhaas en bagna cauda saus. Dat is een warme dipsaus van anchovis en knoflook uit het noorden van Italië, bedoeld om je groenten in te dopen. Het is ook super lekker met longhaas.  In deze saus proef je geen vis terug, de ansjovisfillets zorgen voor een hartige component. En ze laten het vlees vleziger smaken.

  • Grillen icon
  • Rund icon
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Moeilijkheid:
  • Personen: 4
WHAT TO BUY

– 1 kilo longhaas
– zout
– peper

Voor de bagna cauda

– 3 eetlepels plantaardige olie
– 2 eetlepels knoflook, ongeveer 6 tenen fijngehakt
– 2 eetlepels ansjovisfilets, ongeveer 8 filets fijngehakt
– 50 gram ongezouten boter
– 2 eetlepels vers citroensap

Gietijzeren pan voor bereiding van de saus

FIRE UP THE BASTARD

Direct gebruik op 225-250°

HOW TO COOK

Verwijder het vet en de vliezen van de longhaas. Snij de zeen eruit en snij er vier min of meer gelijke porties van. Bestrooi de longhaas met zout en peper en gril deze boven de kolen tot 48-51 °C kerntemperatuur. Gaar het niet te ver door anders is het taai, ga niet verder dan medium-rare. Ongeveer 3 minuten per kant.

Haal de longhaas van de barbecue en laat rusten onder aluminiumfolie.
Knijp de luchttoevoer van de barbecue zodat deze wat minder heet gaat branden.

Zet een gietijzeren pan op de barbecue en verwarm er de olie in op. Voeg de knoflook en ansjovis toe en kook totdat de knoflook goudbruin is en de ansjovis is opgelost in de olie, ongeveer 3 minuten. Smelt de boter in de olie en roer daarna het citroensap door het geheel. Haal de pan van het vuur. Doe de longhaas in de pan en lepel de saus er overheen.

Snij het haaks op de draad. Zo krijg je korte vezels in je mond die malser aanvoelen dan lange spiervezels. Serveer direct, schep de saus over het vlees en garneer met de peterselie.