Bob’s Bruschetta

Soort gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4 personen

Dit is niet de klassieke midden-Italiaanse bruscetta waar je misschien in eerste instantie aan zou denken. Dit is wel te verstaan Bobby’s, oftewel Bob’s Bruscetta. Een bruscetta met doperwtenpesto en the one and only King Oyster mushrooms. Een voorafje dat uitermate geschikt is voor als je weer eens wat nieuws wilt proberen.

Wat heb je nodig?

Voor de Doperwtenpesto;

  • 200 gram doperwten (zakje diepvries, geen erwten uit blik of pot)
  • 1 basilicumplantje
  • Rasp van 1/2 citroen 
  • Goede olijfolie extra vierge
  • 100 gram pecorino geraspt
  • Zout en peper

 

Voor de bruschetta; 

  • Stukken zuurdesembrood
  • 2 tenen knoflook
  • Olijfolie

 

Voor de coquilles;

  • King oyster mushrooms (Japanse joekels)
  • Roomboter
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • Scheut sojasaus
Bereidingswijze

We beginnen met de pesto, die heeft wat voorbereiding nodig. Ontdooi de doperwten, dit kan gewoon in het zakje op het aanrecht maar meestal wil je dit wel wat sneller dus doe ze dan in een vergiet boven een pannetje met kokend water. Als je ze af en toe even doorschudt zijn ze binnen 10 minuten helemaal ready to go. Ondertussen kun je al even je basilicumplantje te lijf gaan en deze niet alleen van zijn blaadjes maar ook van zijn steeltjes ontdoen, alles gaat in de pesto! Haal de blaadjes van de steel af, chop ze grof en zet deze voor voorlopig nog apart. Ook de citroenrasp kun je klaarzetten, rasp deze op je fijne rasp. Niet het witte mee raspen, dat is bitter.

Nu gaan we de doperwten fijn maken, dit kan in een keukenmachine of met een staafmixer. Om het pureren wat makkelijker te maken en de smaak wat te boosten moet je een goede scheut goede olijfolie toevoegen aan het mengsel. Ook de steeltjes van de basilicum kunnen nu mee worden gemixt (wanneer je een staafmixer gebruikt is het handig om ze eerstwat kleiner te maken). Blend nu ook de kaas en citroenrasp mee in de pesto, na een tijdje mixen ontstaat een mooie massa. Nu kunnen ook de basilicumblaadjes in de mix, blend deze niet te lang, het oog wil ook wat. Altijd natuurlijk proeven en naar smaak zout en peper toevoegen.

Voordat we gaan spelen met vuur, moeten we alleen nog even het zuurdesembrood in dikke plakken van 1,5 à 2 cm snijden. Snijd de teentjes knoflook grof en doe in een bakje. 

Ook de oyster mushrooms kunnen in ‘medaillons’ gesneden worden: snijd de onderste halve cm van de paddenstoel af en gooi deze weg. Vervolgens kan de hele steel in plakken van 1 cm gesneden worden. De boven- en onderkant van het medaillon kunnen kruislings ingesneden worden zoals je bij een coquille zou doen. Doe deze in een bakje en neem alle voorbereidingen mee naar The Bastard.

Zodra The Bastard op 220 °C direct is opgewarmd, doe je wat olijfolie op de plakken brood en rooster je deze op het rooster, een beetje crunch is altijd lekker, en kleine zwarte stukjes geven altijd veel smaak, denk maar aan een goede pizza. Terwijl je dit aan het doen bent kun je The Bastard pan erbij pakken en op de grill zetten. Doe een klontje roomboter in de pan en laat deze smelten totdat hij bruin is en begint te bubbelen. De knoflook kan bij de boter voor extra smaak, laat deze ook een minuutje mee sudderen. Doe nu de paddenstoelenmedaillons en de stelen in de pan en laat deze aan beide kanten bruin worden. Nu kan de witte wijn en sojasaus bij de medaillons in de pan. Laat het geheel nog een minuutje of 8 op het rooster staan. Vergeet ondertussen niet je brood te checken natuurlijk!

Pak een stuk brood en smeer goed in met de doperwtenpesto, leg wat van de stelen op de pesto en daarop de paddenstoelen ‘coquilles’.

Voor je niet vega vrienden: als je echt los wil gaan, bestrooi je deze superhapjes nog met wat blokjes uitgebakken spek.