De eerste keer barbecuen

The Bastard is een kamado grill van hoogwaardig cordoriet keramiek. Het keramiek moet wennen aan de hoge temperaturen. We raden je aan om de eerste drie keer je Bastard niet hoger te stoken tot 275 graden Celsius. Zo kan het keramiek inwerken. Daarna kun je uiteraard helemaal los gaan met je Bastard!

The Bastard is een keramische barbecue en die wordt altijd gestookt op houtskool en nooit op traditionele briketten. Kokosbriketten zijn dan weer wel zeer geschikt voor the Bastard. Gebruik goede kwaliteit houtskool met grote stukken, zodat the Bastard niet verstikt raakt. Vul hem maximaal tot de eerste ring en niet verder.

Steek de houtskool bij voorkeur aan met een aansteker, zoals de ‘1 Minute Lighter’(actieve link). Je kunt ook aanmaakblokjes gebruiken, maar alleen als ze van natuurlijk materiaal zijn. Gebruik nooit chemische aanmaakblokjes of spiritus!

Onderhoud Bastard

Verwijder regelmatig met de pook de as onderin je Bastard. Maak na maximaal vier beurten de barbecue helemaal schoon door de binnenringen te verwijderen en met een stoffer en blik helemaal schoon te vegen.

Let op: Houd bij het schoonmaken the Bastard vast en laat de deksel niet open staan. Door het ontbreken van tegengewicht kan hij omvallen!

The Bastard kan in principe het hele jaar buiten blijven staan. Wil je dat the Bastard echt op z’n mooist blijft? Dek hem dan toe met een regenhoes speciaal voor the Bastard (klik hier). Kleine Bastard modellen kun je het beste binnen zetten.

De vilten pakking die zorgt als afsluiting tussen de keramische deksel en basis (dome) dient na het gebruik van ongeveer 40 keer vervangen te worden. Bij te late vervanging kan the Bastard beschadigen. Speciaal the Bastard pakking vilt bestellen kun je hier (link)

Als je je Bastard een tijd niet gebruikt, raden we je het volgende aan:

Maak hem goed schoon, verwijder etensresten, zet de luchtschuiven open en verwijder de gietijzeren topventilatieschijf. Zo kan The Bastard het beste ademen.

Wanneer schimmelvorming aan de binnenzijde ontstaat kan dit geen kwaad! Los dit simpel op door The Bastard leeg te maken en een keer hoog opstoken en deze is weer oké.

Spray de metalen delen in met bijvoorbeeld WD40, zodat deze beter bestand zijn tegen de weersomstandigheden zoals regen en vorst.

Vet de gietijzeren topventilatieschijf in met plantaardige olie voordat je hem een keer laat branden. Dit voorkomt roest vorming. Herhaal dit om de paar maanden en voor de winter.

Onderhoud gietijzeren accessoires

Pannen en roosters van gietijzer geven vaak meer smaak aan je gerecht dat als je het eenmaal gebruikt hebt niet anders meer wilt.

Gietijzeren kookgerei vraagt wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van.

Ook de precision top is gemaakt van gietijzer. Dat ziet er niet alleen mooi en robuust uit maar is ook een degelijk preciesie instrument. Mits je er even aandacht aan besteedt. Gietijzer dient te worden “Ingebakken” bij ingebruikname. Meer informatie hierover lees je hier.

Onderhoud houten tafeltjes

Wanneer je de Bastard een poos niet gebruikt dan is het het beste om de zijtafels van de kamado af te halen en deze binnen of op een verwarmde plaats op te bergen.. Het handvat en de tafels kun je het beste goed in de olie zetten of lakken.

Direct schoonmaken

Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.
Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven. Je kan ook water in de pan koken om super hardnekkige zaken op te lossen. Bij het rooster kan je kokend water weken in combinatie met borstelen.

Snel drogen

Droog de pan of het rooster na het reinigen direct goed. Daarna met keukenpapier plantaardige olie aanbrengen op de binnenzijde van de pan en op het rooster. Bewaar je gietijzeren spullen vervolgens op een droge en koele plaats.

Season laag

Voor gietijzeren kookgerei is de glanzende season laag de polymerisatie van vet op de binnenkant van de pan of op het rooster. Het werkt als een soort anti aanbak laag en bovendien voorkomt het roesten. Wanneer je de season laag goed onderhoudt gaat gietijzer een leven lang mee.

Verwijder roest

Toch roest? Wrijf het rooster of de pan schoon met een schuurspons van staalwol. Breng daarna een nieuw season laag aan:

  • Krachtig wassen met warm en als uitzondering nu wel een beetje zeep. Daarna goed drogen.
  • Inwrijven met keukenpapier en plantaardige olie om alles in te vetten. Nawrijven met schoon stuk keukenpapier om overvloedige olie weg te nemen.
  • Breng je Bastard naar 125 graden en verhit het rooster of de pan voor ongeveer een uur.

Bezoek onze supportwebsite voor meer informatie: https://thebastard.zendesk.com/hc/nl