Wat is dat nou eigenlijk een kamado?

Een kamado is een soort bolle houtoven, gemaakt van hitte- en weerbestendig aardewerk. Het idee en ontwerp van een kamado gaat duizenden jaren terug met als oorsprong het Verre Oosten. Het is de oervorm van koken, maar dan op een zeer innovatieve manier. Zo wordt de hedendaagse kamado gemaakt van een hoogwaardige cordoriet keramiek en is deze dubbelwandig. Dat wil zeggen dat er een laag lucht zit tussen de buitenpot en de schaal waar je aan de binnenzijde de houtskool in stookt. Door deze luchtlaag kun je de temperatuur in een kamado opschroeven tot zeer hoge waarden, zonder dat je de deksel eraf hoeft te laten. Omdat het systeem van een kamado is bedacht voor gebruik met een dichte deksel, kun je met schuiven aan de onderkant (bodemventilatie) en op het deksel (topventilatieschijf), de zuurstof toevoer en afvoer controleren. Hiermee kun je heel nauwkeurig de temperatuur regelen.

Met een kamado kun je niet alleen roosteren en grillen, maar ook gebruiken als oven. Ideaal voor slow cooking van een stoofpot of het bakken van pizza’s en broden. Tot slot kun je door het toevoegen van houtsnippers ook nog lekker roken bijvoorbeeld van zalm of gevogelte. De mogelijkheden zijn werkelijk onbeperkt.

The Bastard