Schimmel; een schreeuw om aandacht

Herfst. Dit is moment dat The Bastards van de Q’ers worden gescheiden. Met de zon op de dome is het natuurlijk een koud kunstje om de grillmaster uit te hangen. Nu het weer omslaat zijn er verhalen bekend dat The Bastard meer niet meer wekelijks wordt opgestookt. Het is moeilijk voor te stellen…

Net zoals het beter is om met een auto te rijden, moet een Bastard branden. Doe je dit niet dan is dit niet direct slecht, geen zorgen, maar als gevolg van de stilstand moet je de volgende keer dat je The Bastard gaat branden wel even voorbereid zijn. Zeker als je het huis vol hebt, en flink wilt uitpakken met The Bastard. Wacht dan niet met het aansteken tot de grill-visite over de schouder meekijkt en dan een mooi ‘bouquet Fungus’ zich openbaart bij het openen van de dome. Want als je The Bastard enige tijd niet gebruikt kan er schimmel ontstaan.

Vet en vocht
Schimmel is gek op vocht. Dat zit in de herfst en winter voldoende in de lucht. Vandaar dat je er in de zomer een stuk minder last van hebt. Ook smult schimmel van vet. Dus om schimmelgroei te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk vocht en vet in je BBQ achterlaat. Een aantal tips.

 

Opstoken: Heb je een lekkere sessie low & slow gehad. Stook daarna dan even The Bastard een beetje op. Daarmee brand je alle vet- en etensresten weg. 

Schoonborstelen: Zorg dat je grill schoon is. Borstel, nadat je hebt gekookt, de grill schoon met een stalen borstel. Zo gebeurd.

Ventilatie: Let er bij het wegzetten op dat je de luchtroosters openzet en dat je de barbecue opslaat op een droge plek met voldoende ventilatie. Zo krijgt vocht minder kans. In de herfst en winter is het ook beter om houtskool niet te laten zitten in The Bastard. Houtskool trekt vocht aan. Til je charcoal basket er dus even uit, schud deze leeg in een zak en zet droog weg. Haal ook de zijtafels van je kamado en leg deze droog weg, want ook hierop kan schimmel ontstaan.

Regenhoes: Wanneer je je Bastard buiten laat overwinteren onder een regenhoes, trek deze er dan zo nu en dan even af wanneer het een mooie droge dag is. Hierdoor krijgt de Bastard een frisse wind door zijn belly, daar houd hij van.

 

Schoonbranden
Natuurlijk kan het zijn dat er alsnog schimmel ontstaat. Zie het als een schreeuw om aandacht van je beste vriend. Gebruik nooit (!) oplosmiddelen, chloor, of andere reinigingsmiddelen. The Bastard is hard van buiten, maar zacht van binnen. De wand is poreus en al die chemicaliën trekken in de wanden. Met het wegborstelen of wegsteken heb je ook kans op schade van de wand. The Bastard wil branden, doe dat dan ook. Opstoken die Bastard, net zo lang tot deze schoongebrand is.