Learn from the pro Grate Goods

Bij topsport draait het om details, en diegene die de details het best voor elkaar heeft wint goud. Voor René Ausema is het met barbecueën niet anders. Hij beheerst de kunst van low & slow met de grootste finesse. Hij laat zich dan ook graag uitdagen op internationale wedstrijden en is nog steeds regerend wereldkampioen ‘whole hog’.

Fotograaf: Dennis Dongelmans

Mijn geheim:

NEEM DE TIJD

‘Het mooie van barbecueën is dat je echt back to basics gaat. Terug naar de essentie van goede producten, houtvuur en tijd.’ Zijn drie tips zijn: temperatuur, temperatuur, temperatuur. ‘Je streeft naar perfecte garing door zo langzaam mogelijk op de juiste temperatuur te komen, waardoor er zo min mogelijk cellen sneuvelen en je een sappig eindproduct krijgt.’ Het garen is vaak een combinatie tussen direct en indirect grillen. Bij the Bastard 2019 is de nieuwe platesetter deelbaar, met twee halve keramische platen. Hierdoor kun je in the Bastard twee bereidingen makkelijk controleren. 

‘Ik heb de stille wens dat we in Nederland beter leren barbecueën. Low and slow en dus veel meer indirect grillen. Niet dat simplistische wachten op de grijze kooltjes en boven helse temperaturen het speklapje garen.’ Laten we het een stap verder brengen: the devil is in the details.