Learn from the pro BBQ Junkie

Het barbecueën in Nederland wordt steeds exotischer. Maakte je het voorheen nog heel bont met een vrolijke Souvlaki? Tegenwoordig vliegen de recepten rond je oren en begint het bij gerookte groenten en in bacon gerolde pretpakketjes. Dat het niet altijd een succes is weet BBQ Junkie, Roy Schalkwijk, als geen ander. ‘Ik maakte ooit eens in bacon gerolde ananasringen. Dat was de eerste keer geen succes, maar dat is juist de lol van het barbecueën. Je kunt blijven experimenteren met smaken.’

 

Mijn geheim:

hou je BBQ schoon voor een goede luchtstroom. Dit is super makkelijk met de nieuwe Ash-lifter.

Er zijn veel recepten die de indruk geven dat je al een vergevorderd pitmaster moet zijn om hier je vingers aan te durven branden. Maar hier komt The Bastard in actie, want met een Bastard is het eenvoudig om temperatuur voor lange tijd constant te houden en zijn die recepten echt niet te hoog gegrepen. Dit komt door het hoogwaardige keramiek, maar ook door de nieuwe topschijf. ‘Om de temperatuur te kunnen regelen moet de luchtstroom goed zijn. Door een nauwkeurige afstemming met de topschijf, maar evenzo belangrijk is de aanvoer. The Bastard heeft hier echt een slag in gemaakt met de komst van ash-lifter en charcoal basket. Zo kun je de vuurpot super makkelijk schoon houden en komt er geen losse houtskool voor de luchtinlaat.’ Mocht je voor het eerst aan de slag willen gaan met een lange sessie low and slow moet je vooral niet continu gaan kijken of het allemaal wel goed gaat. Een gevleugelde uitspraak is: if you’re looking, you ain’t cooking. ‘Je moet erop vertrouwen dat het goed gaat. Open dus niet continu de dome, maar geef de BBQ de tijd. En gebruik een goede thermometer om de kerntemperatuur te kunnen meten. Door te proberen leer je.’ Na een kleine aanpassing is het recept van de ananas in bacon toch nog terug te vinden op het blog van BBQ-junkie. Het bleek een heerlijke snack. Tapas moet je eigenlijk zeggen, want de combi doet je wegdromen over een exotische bestemming.

Check voor de leukste recepten www.bbq-junkie.nl